Zasady ergonomii rządzą w nowoczesnej kuchni, jeśli zależy nam na efektywnym poruszaniu się w niej i pracy. Funkcjonalność, łatwy dostęp do produktów, ogólna wygoda będą nam sprawiały przyjemność. Po czasie dopiero odkrywamy, jakich błędów udało się uniknąć w związku w nieprawidłowym zaplanowaniem zabudowy.
Każda kuchnia wymaga zaplanowania stref pracy. Są to miejsce przechowywania produktów, strefa zmywania i wstępnego przygotowania, strefa gotowania.
Strefa przechowywania produktów
Szafa duża, szafki, lodówka, zamrażarka to miejsca przechowywania produktów. Nie zawsze jest miejsce na zaplanowanie spiżarni, takiej, jak miały nasze babcie. Z pewnością docenimy w trakcie użytkowania wartość posiadania dodatkowego pomieszczenia z półkami. Regały zabuwane od podłogi do sufitu mogą być świetnym miejscem na przechowywanie produktów spożywczych.
W strefie zmywania i przygotowania wstępnego
mieści się oczywiście zlew, zmywarka i pojemniki na odpadki (segregacja śmieci). Zmywarkę i pojemniki na śmieci ukrywamy w zabudowie meblowej, aby były dostępne w razie potrzeby. Nowoczesne rozwiązania, takie jak mechanizmy otwierające szafki na dotyk bardzo pomagają w ich użytkowaniu, zwłaszcza, gdy mamy brudne i mokre ręce.
Strefa gotowania
Sprzęty do obróbki termicznej: kuchenka oraz piekarnik, grill i inne to nasza strefa gotowania. Urządzenia dobrze jest umieścić na odpowiedniej wysokości – o ile to możliwe. Na przykład piekarnik zamontowany na wysokości tułowia, gdzie nie trzeba się schylać lecz mamy swobodny dostęp – docenią osoby mające problemy z kręgosłupem.
Planując naszą kuchnię marzeń, nowoczesną kuchnię – przewidujemy rozmieszczenie stref roboczych tak, aby zapewnić sobie swobodne między nimi poruszanie. Ważne jest też optymalne oddalenie poszczególnych stref od siebie.
W praktyce strefy robocze w naszej kuchni nakładają się na siebie, a wynika to z realnej dostępnej powierzchni i uwarunkowań w pomieszczeniu kuchennym. Na zdjęciach przykład jednej z naszych realizacji nowoczesnej kuchni.